ParaPul © 2023. Tüm hakları saklıdır.

Para Pul | BIST, Borsa, Hisse, Ekonomi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Borsa Genel
  4. »
  5. Sasa Hissesi Neden Düştü?

Sasa Hissesi Neden Düştü?

admin admin - - 10 dk okuma süresi
309 0
sasa neden dustu

Son günlerde sasa hissesi düşerek yatırımcılarını üzdü, peki düşmesinin sebebi ne? Borsa yatırımcılarına ismini en çok duyduğunuz birkaç hisse sayın desek, hiç şüphesiz ki hepsinin ortak söyleyecek oldukları hisse sasa olurdu. Çünkü bir çok yatırımcı tarafından bilinen ve popülaritesi hiç düşmeyen borsanın önemli hisselerinden biri.

Tabi sasayı bu kadar önemli olmasının bir çok sebebi var. Yıllarca borsanın en değerli şirketi olan koç holdingi geride bırakarak en değerli şirketler sıralamasında birinciliği ele aldı. Her ne kadar bazı borsa uzmanları bu duruma anlam veremiyor olsa da gözle görünen bir gerçeklik var.

Sasa son yıllarda borsada en çok kazandıran hisseler arasında rakiplerine oldukça fark atmış durumda. Hal böyle olunca son günlerde taban fiyata düşmesi özellikle sasa hissesini uzun zamandır takip eden bir çok kişiyi şaşkına çevirdi. Hisse taban fiyatları görmeden önce birkaç gün tavan fiyattan işlem gördü.

Sasa düşüş öncesi tavan yükselirken ne oldu da birden bire taban düşmeye başladı diye bir çok kişinin aklını kurcalayan bu soruya cevap aramaya çalışacağız.

Borsada her hisse için düşüş ve yükseliş olması gereken olağan seyirdir. Bir hissenin fiyatının yükseleceğini düşünen yatırımcılar alım yapmaya başlar, buna karşılık hissenin düşeceğini düşünen diğer yatırımcılar ise satış yapar.

Hangi taraf daha çok ağırlıkta ise fiyat o yöne doğru ilerler ve bazı durumlarda bu durum domino etkisi gibi kendini gösterir. Birde borsada işlem yapan algoritmalara bağlı çalışan robotlar olduğunu da unutmayalım. Robotların mantığını anlamak zordur onlar bir çok farklı sinyal üzerine işlem yaparlar ve insanların asla yarışamayacağı kadar hızlı hareket ederler.

İlk taban gördüğü gün panik yapan yatırımcılar diğer günler de taban yapacak endişesi ile portföylerinde bulunan hisseyi bir an önce satma düşüncesiyle hareket ederek hissenin düşmesine sebep olmaları da ihtimal dahilinde.

Uzun süredir elinde sasa bulunan yatırımcıların kardan zararları var fakat son günlerde hisseye yeni giren yatırımcılar için maalesef durum aynı değil.

Aracı kurumunuzdan hissenin destek ve direnç noktalarını gösteren grafiklerde isteyebilirsiniz, bazı hisseler düşüş sırasında destek noktasından dönebiliyor bazıları ise yükselirken dirençten dönüş yapabiliyor. Çalıştığınız aracı kurum size grafik ve aklınıza takılan daha bir çok soruda yardımcı olabilecek en güvenilir liman diyebiliriz.

Sasa Düşmeye Devam Eder mi?

Hiç bir hisse sürekli olarak düşmez ya da sürekli yükselmez, elbette düşüş ve yükselişler olacaktır, bazı günler seansı yatay kapatacağı zamanlar da olacak. Borsada hep böyle olmuştur, düşen hisseler yükselmeye, yükselen hisseler ise düşmeye başlar.

Size kendimden örnek vereyim, yıllar önce borsaya ilk girdiğim gün aldığım farklı bir hisse 4 gün boyunca yükselmişti, her gün böyle yükseleceğini düşünerek kafamdan bazı hesaplar yapmaya başlamıştım, şu kadar zaman sonra bu parayla araba alırım ya da biraz daha bekler ev alırım diyordum. Meğer işler benim düşündüğüm gibi olmuyormuş, bunu kardan zarara geçmeye başlayınca anlamıştım.

Etrafımda borsadan anlayan kimse olmadığı için beni yönlendirebilecek, fikir alabileceğim kimse de yoktu. Fakat azim ettim, bazen çok kaybettim bazen çok kazandım ve her geçen gün kendimi geliştirmeye çalıştım.

Yaptığım tüm hatalarımdan çıkarttığım ders sabırlı olmaktı. Borsada sabırlı olmanın ne kadar büyük bir fayda sağladığını para kaybettikçe anladım, çünkü daha da düşer dediğim hisseleri zararına sattığım zaman ben sattıktan kısa süre sonra yükseldiğini gördüm.

Üstelik daha çok düşecek endişesiyle zararla sattığım hissenin yerine aldığım hisse de düşüyordu. Sattığım hisseler yükselmeye başlıyordu ve kendime kızıyordum. Hem ana param eriyordu hem kar etme fırsatını kaçırıyordum. İşte borsada tecrübe para kaybetmekle başlıyor bana göre. Tabi ki her yatırımcının kendi hikayesi ve farklı stratejisi var.

Yukarda anlatmak istediğim konu aslında bazen daha düşmeye devam eder diye düşündüğümüz hisseler biz sattıktan sonra yükselmeye başlayabiliyor. Tabi ki bu durum her zaman için geçerli değil, çünkü bazı durumlarda “kol kesmek” terimi de daha büyük zarar etmemize engel oluyor. Bu arada bilmeyenler için belirteyim, borsa hakkında konuşan kişiler arasında duyacağınız “kol kesmek” terimi, mevcut zararı kabullenip satış yapmak anlamına gelir.

Sasa düşmeye devam eder ya da düşüş bitti gibi kesin bilgileri kimse bilemez, genellikle sosyal medyada kendi tahminleri üzerinden adeta bir uzman gibi konuşan kişilere itibar etmemeniz de sizler için daha iyi olacak çünkü onlar sizin değil kendi ceplerini düşünüyor. Bu uyarıyı borsaya yeni girenler için yapmak istedim, sosyal medyada acemi borsa yatırımcılarını nasıl tuzağa çekiyorlar bu konuda detaylı yazıyı sitemizden bulabilirsiniz.

Sasa Ne Zaman Yükselir?

Son günlerde yatırımcılarını üzmeye başlayan sasa geçmiş zamanlara baktığımızda oldukça iyi yükseldi. Öyle ki birkaç yıl önce aldığım sasayı ertesi gün satmamış olsaydım belki de şu an milyoner olacaktım maalesef gariban kaldık 🙂 Her ne kadar son günlerde aksi yönde gitse de aslında sasa borsada işlem yapan bir çok kişiye para kazandırmış bir hisse. Kimisine az kimisine çok ama genellikle kazandırmıştır, çünkü grafiğinden de anlaşılacağı üzere hep yükselerek bu zamanlara gelmiş.

Sasanın yükselmeye başlaması için öncelikle satış ağırlığının ve panik yapan yatırımcıların azalması gerekiyor. Alıcıların da çoğalması ile rüzgarı arkasına alarak hızlıca ilerleyebilir. Bazen şirket geri alım yaparak hisseyi destekliyor, tekrar bir geri alım yaparak ve bunu da kap haberiyle duyurarak yatırımcılara güven verip hisseye alıcı gelmesini sağlaması da yükselmesi için olumlu olacaktır.

Özellikle elinde lot sayısı çok olan kurumların ya da fonların satış tarafında olmaması da önemli etkenlerden. Alış yapmasalar dahi satmasalar bile hissenin yükselmesi için çok önemli bir durum olur.

Tabi en önemlisi ise tahtacının ne yapmak istediği, bilindiği gibi her hissenin birde tahtacısı mevcut. Tahtacı hisseyi istediği gibi yönlendirebilecek güce sahip olduğu için yükseltmek isterse yükseltebileceğini de unutmayalım.

Fakat tekrar belirtmek istiyorum bir hissenin düşeceğini ya da yükseleceğini kimse bilemez, bizde bu sebeple sizleri yanlış yönlendirmemek için yazdığımız her kelimeye özen göstermeye çalışıyoruz.

Sasa Hissesini En Çok Hangi Kurum Sattı?

Hissenin taban düştüğü 17 ve 18 kasım tarihlerinde en çok ilk 3 satıcının garanti yatırım, yatırım finansman ve info yatırım olduğunu görüyoruz. Tabi ki her zaman satış yapacakları anlamına gelmez, bazen satan kurumlar sonraki günlerde en çok alış yapanlar olarak ta karşımıza çıkabiliyor. Tam listeyi görmeniz için aşağıda bulunan görseli inceleyebilirsiniz.

Sasa En Çok Satanlar;

sasa en cok satanlar

Sasa Teknik Analiz

Sasa hissesine ait bulduğumuz bazı verileri sizler için paylaşmak istedik. Bu veriler aslında sizlere al sat yapma konusunda net bilgi vermez fakat yine de incelemenizde fayda olacaktır. Bir hissenin yapacağı hareket için bir çok faktör vardır.

sasa teknik analiz

Mum Grafik;

sasa mum grafik

Hareketli Ortalama;

sasa hareketli ortalama

Teknik indikatörler;

sasa teknik indikatorler

İlgili Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir